improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

Effekten av tacksamhet

Publicerad 2014-06-29 13:58:09 i Psykisk hälsa,

När jag var mitt inne i en svår period i mitt liv började jag söka på internet efter lyckostrategier, med andra ord vad man kunde göra själv för att börja må bättre. Internet svämmar över av tips om hur man blir lycklig och jag gick nog på en och annan mina när jag var oaktsam med vilka källor som låg bakom informationen. Jag tänkte under några veckor dela med mig av de tips som faktiskt har fungerat för mig (vilket inte på något sätt innebär att de är allmängiltiga, men väl värt ett försök) och som kommer från vettiga och ibland även vetenskapliga källor. 
 
Att vara tacksam är nog den strategi som har fungerat allra bäst för mig. Jag skriver sedan två år tillbaka tacksamhetslistor varje kväll - jag listar helt enkelt ett par saker som jag är tacksam för varje dag. Ett annat att få in tacksamhet i sin vardagen och sitt sätt att tänka som jag har stött på är att skriva ett brev till någon du vill tacka för något och därefter ge det brevet till personen ifråga, eller varför inte muntligen uttrycka sin tacksamhet till någon. Att verkligen uttrycka sin tacksamhet ger troligen ännu mer effekt annat bara skriva ner den, alla känner nog igen sig i hur bra det känns att göra någon annan glad. Men den värme som infinner sig när man endast tänker att man är tacksam för saker i ens livet bör inte heller underskattas. Testa under tre veckor. Se om det gör någon skillnad för dig. Att avvara ett par minuter på kvällskvisten är ingen stor uppoffring, även om det kan vara lite kämpigt att få in nya vanor. Förhoppningsvis kommer du att börja uppskatta livet mer - det stora och det lilla. Det är i alla fall vad som hände med mig.
 
PS. Ett tips är att ladda ned appen gratitude från ITunes (finns säkert motsvarande för Android) eller köpa en riktigt fin skrivbok där du skriver ned dina tacksamhetslistor. Ge det ett chans - du har allt att vinna.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela