improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

ACT-skolan del 7 – Hur ACT har hjälpt mig i mitt liv

Publicerad 2015-07-30 22:26:03 i ACT, Psykisk hälsa, Psykisk ohälsa, Reflektioner om livet,

Då har vi gått igenom grundstenarna i ACT-metoden mina vänner! För er som inte alls är intresserade har detta kanske varit en tråkig vecka, men oroa er inte! Från och med imorgon blir det lite nya inlägg. Innan dess så tänkte jag försöka summera vad jag faktiskt har försökt lära er denna vecka – i mina egna ord och med fokus på mina egna erfarenheter. Jag tänker att allting blir lite lättare att förstå när det faktiskt finns lite personliga erfarenheter som kan visa på hur det fungerar rent praktiskt. 

Så – hur använder jag mig av ACT-metoden i min vardag och varför tycker jag att den är så värdefull? När jag först läste boken blev jag ärligt talat blåst av stolen. Den satte fingret på så mycket som jag själv gått och funderat på och inte riktigt kommit underfund med. Det är så befriande att inse att det inte är fel på oss om vi inte är lyckliga varje dag, om vi har konstiga/negativa/jobbiga tankar eller drabbas av ångest titt som tätt. Det är så vår hjärtna fungerar. Många gurus/coacher/metoder vill få oss att tro det, de vill ge oss hela skulden för vårt eget mående och de höjer positivt tänkande till skyarna – alla negativa tankar ska elimineras. För det första är det helt omöjligt för oss människor att bara tänka positivt, eftersom vår hjärna är skapt för att producera negativa tankar, det är så vi har överlevt. Den kommer att fortsätta göra det tills dagen vi dör.

För det andra, det är inte alltid önskvärt att tänka positivt. Finanskrisen är ett resultat av en alldeles för optimistisk inställning, en inställning där man totalt ignorerar faror och möjliga risker och bara fokuserar på möjligheter. Kort sagt - vi behöver vårt negativa tänkande. Det är okej att tänka negativt, vi alla gör det ibland. Du behöver inte kämpa emot dina negativa tankar. Nyckeln är att lära sig att låta de negativa tankarna vara, att inte låta sig styras av dem. Här blir mindfulness-träningen otroligt värdefull. Att lära mig mindfulness-tekniker har hjälpt mig att uppskatta små saker i livet, sådant jag tidigare tog för givet (hur gott maten egentligen smakar, hur bra det känns när vårsolen värmer ansiktet eller känslan efter ett riktigt hårt träningspass). Det har hjälpt mig att acceptera att livet går upp och ned men har hindrat mig från att fastna i negativa tankar och känslor, vilket gör att livet ganska snabbt börjat gå uppåt igen.

Den andra värdefulla insikten är att lycka inte är beroende av att känna positiva känslor. Även när vi inte är på topp känslomässigt kan vi välja att handla enligt våra värderingar och därmed leva vårt liv på det sätt vi vill. Vi kan känna mening, livskraft och glädje även när livet känns tufft. Vi har otroliga möjligheter att skapa vårt eget liv. Detta har fått mig att börja agera, börja jobba mot det liv jag vill leva, istället för att alldeles för ofta fastna i mitt eget huvud. Jag har börjat inse att man genom sina handlingar kan påverka sitt mående otroligt mycket. Det här gör det så mycket lättare att genomföra förändringar i livet. Jag har blivit mycket mer medveten om hur jag beter mig i mina relationer och därmed börjat agera som den person jag vill vara – och oj vad det har gett mig mycket tillbaka. 

SÅDÄR! Då var jag klar med min utläggning. Det finns ju så otroligt mycket att säga om ACT, jag har bara visat er toppen av isberget. Är ni det minsta intresserade så tycker jag absolut att ni ska köpa boken Lyckofällan (jag är inte sponsrad av Russ även om ni säkerligen tror det vid det här laget;)). Russ Harris har även en hemsida där det finns ett antal MP3-filer från spännande radiointervjuer (på engelska). Klippet där han berättar om The Happiness Trap kommer ge er en ännu bättre insikt i ACT-metoden. Perfekt för en lat sommardag i hängmattan eller på morgonpromenaden!

Tack för att ni har "lyssnat"!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela