improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

"Lyckliga människor har inte färre negativa känslor"

Publicerad 2015-06-26 13:04:31 i Lyckostrategier, Psykisk hälsa,

En bok jag har varit sugen på att läsa ett bra tag är ”Lycka på fullt allvar” av Katarina Blom och Sara Hammarkrantz. Den första svenska boken om positiv psykologi – detta superspännande forskningsfält. Både min mamma och min pojkvän undrade häromdagen om jag är olycklig, eftersom jag ständigt läser nya böcker inom psykologiområdet. Så är inte fallet - jag mår bättre än jag gjort på väldigt länge. Den allra största anledningen till att jag plöjer bok efter bok inom detta område är att jag är så otroligt intresserad och nyfiken på detta fält. Jag brinner för att hitta sätt för mig själv att må bra, så att jag kan hjälpa andra göra detsamma. Nåväl, jag tänkte dela med mig av de värdefullaste punkterna från boken den kommande veckan, så att ni också får ta del av guldklimparna! Nu börjar vi. 


Det är lätt att tro att lyckliga människor upplever färre negativa känslor än de som är mindre lyckliga. Forskning visar dock på att så inte är fallet. Människor som beskriver sig som lyckliga upplever lika mycket negativa känslor som mindre lyckliga människor. Skillnaden är att de upplever fler positiva känslor vid sidan av de negativa. Dessa människor lägger fokus på de positiva känslorna när de uppkommer, de uppmärksammar dem och de blir mer stärkta av dem. De njuter av dem, helt enkelt. För det är ju så, att många av de känslor vi upplever under en dag är positiva. Förvånande va? Det kluriga är att vi är mycket, mycket sämre på att lägga märke till positiva känslor än negativa. Om vi känner att ångesten knackar på dörren blir plötsligt all uppmärksamhet riktad på att få bort ångesten, medan när vi känner oss nöjda, tillfreds eller lugna, så registreras inte dessa känslolägen lika mycket.

Känn efter under dagen – visst finns det en hel del positiva stunder där?

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela