improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

Vem bestämmer i ditt liv?

Publicerad 2015-01-08 20:54:39 i Allmänt, Reflektioner om livet,

Det vi känner, det känner vi. Det betyder dock inte att det vi måste agera på det vi känner. För mig tog det väldigt lång tid att inse att jag kunde göra tväremot. Ibland har jag inte haft något val (som när man står på 10:an i badhuset och känner allas blickar mot sig, vilket gör att man hoppar även fast alla celler i ens kropp säger åt en att inte göra det), men när jag väl hade det, då valde jag att följa känslan. De senaste åren har jag insett att det finns mycket att hämta i att gå emot sina känslor. Bara för att du är rädd för något betyder det inte att du inte ska göra det. Att du är rädd för att gå med i en löpargrupp för att du inte vet vad det kommer att innebära, vilka människor du kommer träffa eller vad de kommer tycka om dig betyder inte att det är farligt, även om det känns så. Du behöver inte ta det säkra valet att fortsätta på gymmet som du gått till i fem år för att du vet hur allt går till där. Bara för att du får en impuls att proppa i dig en hel chipspåse betyder det inte att du ska göra det. Känslor är till för att förbereda oss för handling, men vi behöver inte göra exakt det som känslan säger åt oss. Ofta är det vår strävan efter omedelbar belöning som gör att vi äter hela chipspåsen eller undviker att göra det som faktiskt betyder något för oss (t. ex spela in en låt) till förmån för att sätta oss framför diverse TV-program som tillför oss tillfällig tillfredsställelse.

Det viktiga att fråga sig är: vill jag göra det här? Mycket av det vi värdesätter och drömmer om kräver att vi klättrar över hinder höga som hus. Självklart kommer det föra med sig diverse olika känslor, angenäma liksom jobbiga. Hur gör du då för att gå emot dina känslor? Du sätter ord på det du känner. Vad är det för känsla? Hur ser den ut? Föreställ dig den bildligt. Därefter ger du känslorna utrymme, du koncentrerar din andning på det område i kroppen där du känner känslorna som tydligast (exempelvis magen), istället för att kämpa emot dem. Du låter dem vara. Slutligen inser du att känslorna är just det, känslor. Och därefter agerar du i enlighet med det du verkligen värdesätter och vill. Låter det svårt? Det är det också. Men det är väl värt att träna på om du känner att du lite för ofta låter känslorna bestämma och handlar på ett sätt som inte motsvarar det du egentligen vill.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela