improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

När livet har en grå slöja över sig.

Publicerad 2015-04-09 22:09:37 i Psykisk ohälsa,

Här kommer lite tankar kring vad man kan göra de dagar som man känner att "Nej, livet är inte helt på topp idag. Livet är till och med ganska dåligt idag. Jag önskar att jag hade fått gå och lägga mig igen". För alla har vi sådana dagar, då och då. Men när de kommer kan det vara bra att veta vad man kan göra för att inte förvärra situationen.

Dessa är ett antal tips som jag har läst mig till i diverse självhjälpsböcker (som är rekommenderade av en psykolog, så de är bygger på forskning och är del av några utav de större inriktningarna inom psykologi såsom ACT och KBT). Dessa är även tips som fungerar för mig, vilket innebär att vissa kan komma att hjälpa dig, medan andra kanske inte gör det. 
 
- Skriv ner dina tankar och känslor. Detta är i princip likställt med att beskriva sina tankar och känslor för sig själv. Att sätta fingret på vad det är som tynger dig kan göra det lättare att bli medveten om, förstå och därför agera på din känslor på ett sådant sätt att du inte förvärrar situationen. Är du bara trött och hungrig idag? Är det den där kommentaren som någon fällde igår som fortfarande ligger och skaver? Är det PMS? Att klara ut vad det är som är problemet kan ofta hjälpa en bit på vägen. 

Prata med någon närstående om hur du mår. Sociala relationer är A och O för att vi ska må bra, och har du ett socialt skyddsnät i form av någon person du kan diskutera jobbiga tankar och känslor med är det en bra idé att utnyttja detta dagar som denna. Dessutom kan det vara ganska så skönt att få ur dig att du mår skitdåligt, och skratta åt eländet med din bästa vän. Ibland är det okej att klaga, om än inte hela tiden. 

- Acceptera att du mår dåligt. Försök inte ändra på hur du mår. Sträva inte emot de jobbiga tankarna och känslorna, utan låt de vara. Konstatera att de finns där, men snubbla inte in dig i tanketrådar utan stanna vid "Jag tänker tanken att livet suger idag" och fortsätt sedan med det du gör. Försök inte tala dig själv till rätta, likt "det blir bättre snart" och andra positiva tankar. Forskningen tyder på att ångestbetingade tankar bara får ännu större kraft om man tänker en positiv tanke för att "få bort dem". Då kommer de tillbaka, ännu starkare. Man kan inte logiskt resonera sig ur ångest. Försök heller inte vända negativa känslor till positiva - känslor kommer och går och är heller inte riktigt något vi kan styra över. Ju fortare du kan acceptera att du känner som du gör, desto fortare kommer känslan att försvinna. Detta är en svår men otroligt effektiv teknik.

- Var inte så hård mot dig själv. Självmedkänsla är också en stor del i välmående, speciellt under de dagar då livet känns tufft. Bespara dig själv självkritiken. Klanka inte ned på dig själv för att du inte tränade, inte lyckades jobba effektivt eller att du inte orkade träffa dina vänner efter jobbet. Behandla dig själv som din bästa vän - väldigt svårt, men det är något vi alla behöver träna på. Självklart kan du inte kontrollera om din hjärna producerar tankar som är i form av just självkritik, men du kan välja om du ska lyssna på dem eller faktiskt se dem som just tankar. 

Detta är ganska självklara saker, men så lätta att glömma bort när ens hjärna är full av svarta tankar och livet har en grå slöja över sig. 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela