improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

Mindfulness = flum?

Publicerad 2015-02-23 21:30:45 i Psykisk hälsa,

Mindfulness tänker ni. Det där flummiga begreppet som handlar om att vara i nuet. Den andra delen av föregående mening är helt rätt. Det handlar om att fokusera på nuet. På det som händer precis just nu. På upplevelsen av det som händer precis just nu. Den första delen kan dock inte vara längre ifrån verkligheten. Mindfulness är mental träning, precis som fysisk träning är för kroppen. Forskningen om mindfulness ökar hela tiden, och resultaten fortsätter att påvisa de positiva effekter som mindfulnessträning har på hjärnan och välmåendet i stort. Förslag på de effekter som har påvisats är förmågan att hantera stress, förbättrad koncentrationsförmåga, minskad aktivitet i den del av hjärnan som är ansvarig för fight-or-flight försvaret (då vi blir rädda, stressade eller får ångest exempelvis), ökad aktivitet i områden ansvariga för känsloreglering, ökad självkontroll (vilket gör det lättare att motstå impulser, nå våra mål etc), ökad kreativitet, och så vidare. 

Det är inte hokuspokus, det är mental träning som har stor potential att hjälpa oss till ett bättre liv. Även om jag försöker så är det är svårt att motivera människor till mindfulnessträning, den stora motivationen kommer faktiskt från att ha testat det själv och därigenom få uppleva de effekter som regelbunden mindfulnessträning ger. Med det sagt vill jag råda dig till att testa en introduktionskurs i mindfulness under 10 dagar, helt gratis, för att känna efter om det är något som du kan tänkas ha användning av i ditt liv. Är du inne på denna sida under ett par minuter (där det även finns mycket skrivet om vad mindfulness är och vad det är bra för) ska det dyka upp en ruta som tillåter dig att börja introduktionskursen i mindfulness. Mycket i mitt liv har förändrats sedan jag började med mindfulness för ca 1,5 år sedan.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela