improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

Att våga göra fel

Publicerad 2014-09-27 16:23:00 i Boktips, Reflektioner om livet,

Har du någon gång varit med om att du har skjutit upp någonting för att du är rädd för hur resultatet kommer att bli? Rädd för att det inte kommer att bli bra, rädd för att du kommer att bli missnöjd. Rädd för att skapa någonting som inte är perfekt. Då finns det en stor chans att du också är rädd för att göra fel. Jag hamnar ofta i den fällan själv och vet att många människor runtomkring också gör det. Enligt min erfarenhet handlar det ofta om människor som strävar efter bra resultat och sätter väldigt höga krav på sig själva och därför inte vågar göra sådant som innebär en risk för misslyckande. Det kan också handla om en prestationsbaserad självkänsla, vilket precis som det låter är en självkänsla som är uppbyggd på att man presterar bra. För att bibehålla självkänslan strävar man efter att ständigt prestera och bli bättre och ett misslyckande ses som ett stort nederlag. 
 
Att misslyckas är dock allt annat än ett nederlag. Eller som Pelle Tornell uttrycker det i boken Bestäm dig från 2011; "Det verkar alltså som om enda möjligheten att bli riktigt bra på något är att göra många fel och misslyckas väldigt många gånger, det är helt enkelt så hjärnan lär sig vad som fungerar och vad som inte fungerar." I boken beskriver Tornell beslutsfattandets mekanismer och hur man kan förbättra sitt beslutsfattande, något som jag har tänkt skriva mer om inom kort! Misstag är alltså absolut nödvändigt för att kunna utvecklas och bli bättre på vad man än tar för sig. Förstår man detta är det också lätt att förstå att en bara förstör för sig själv genom att försöka undvika misslyckanden. 
 
Hoppas att jag har kunnat bidra med att nyansera din syn på misstag om du liksom jag är en sådan som har en lite komplex relation till detta. Jag har i alla fall bestämt mig för att ta tag i det som jag verkligen vill göra och trotsa rädslan för ett eventuellt misslyckande. 
 
Ha en fin lördag!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela