improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

Dagens utmaning

Publicerad 2015-08-27 12:50:00 i Allmänt,

 Hej på er!
 
Just nu läser jag boken Hardwiring Happiness av Rick Hanson, och tänkte dela med mig av en fantastisk insikt som har kommit av att läsa denna bok. Rlck är en framstående neuropsykolog som skriver om hur vår hjärna fungerar och hur det relaterar till vårt välmående. Just denna bok handlar om vikten av att verkligen ta vara på positiva upplevelser, då vår hjärna är som ett kardborreband för negativ information och som teflon för positiv. Tänk dig att du har haft flera positiva upplevelser under dagen (din vän som du inte pratat med på länge ringde och frågade om ni skulle ses snart, du kände ett skönt flow på jobbet, du åt en god lunch tillsammans med kollegorna osv) och en negativ upplevelse (du fick EN negativ kommentar på ett projekt du gjort - vilken upplevelse är det som fastnar i din hjärna och som får dig att grubbla, älta och gå igenom det om och om igen innan du ska sova på kvällen? Japp, det stämmer. Den negativa. MEN det positiva i det hela är att vi kan ändra vår hjärnas förprogrammering till att alltid fokusera på det negativa. Vi kan lära den att mer och mer hitta de positiva sakerna som vi alltid har omkring oss.
 
Därför tänkte jag att vi ska fokusera på att verkligen lägga märke till, ta in och njuta av de positiva upplevelser vi har idag. Om vi tillåter oss själva att verkligen stanna i vår upplevelse, att insupa hur det känns, hur det påverkar oss och vilket värde det har för oss, då är det mycket större chans att dessa flyktiga upplevelser blir mer bestående, genom att de påverkar hjärnans struktur. Ju mer vi lägger märke till och njuter av positiva upplevelser, desto bättre blir vår hjärna på att leta efter och registrera positiva upplevelser automatiskt. Så - ta dig tiden att verkligen lägga märke till något bra som händer under dagen, det kan vara en positiv känsla såsom glädje, lugn, tillfredsställelse eller liknande eller något positivt i din omgivning, såsom att det gick bra på jobbet, att rosenbusken i trädgården blommar så fint, att kaffet smakade ovanligt gott. 
 
Vi kan förändra vår hjärna om vi tränar den till att uppmärksamma och ta in det positiva. Hur coolt är inte det?! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela