improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

ACT-skolan del 1 - Lyckofällan

Publicerad 2015-07-24 22:25:00 i ACT, Psykisk hälsa,

Vi lever i ett måbra-samhälle där lycka eftersträvas till varje pris. Om vi inte är lyckliga är det något fel på oss. Så fort vi känner oönskade känslor så är det ett problem som måste fixas. Dessa måste tas bort, kvickt. Dessa myter, för det är precis vad dem är, sätter mycket käppar i hjulen för vårt välmående, tro det eller ej. Varför? Det är helt orealistiskt att tro att vi människor kan vara lyckliga hela tiden. Vår hjärna är byggd för att upptäcka faror och hot, det är så vi människor har överlevt som art, och den är mycket bättre på att producera negativa tankar än positiva. Energin vi lägger på att försöka ta bort negativa tankar och känslor är alltså bortkastad - det är oftast mycket svårt om inte omöjligt att få dem att försvinna på lång sikt. Ju mer vi kämpar emot de negativa känslorna och tankarna - desto fler av dem uppstår. Det blir med andra ord en negativ cirkel. Dessutom menar Harris, författaren till Lyckofällan, att det vi sätter värde på här i livet (en långvarig relation, ett nytt, spännande projekt, en god hälsa exempelvis) ofta innehåller en hel del del negativa känslor och tankar. 
psyki
Våra strategier för att ta bort våra oönskade (negativa) känslor och tankar kan vara alltifrån att distrahera oss med TV-tittande, att undvika särskilda människor eller platser som ger upphov till negativa tankar och känslor till att logiskt försöka resonera oss ur dem. När dessa kontroll- och flyktstrategier används i övermått, och när de hindrar oss att göra sådant som vi mår bra av på lång sikt, då har de oftas en negativ påverkan på vår livskvalitet. Äter du en chokladkaka varje gång du känner dig stressad finns det risk att du når en ohälsosam vikt och att du inte får tillräckligt med energi för att jobba så effektivt som du skulle vilja. Ett uppenbart exempel kanske men ni förstår ungefär? Ni får gärna ställa frågor om det är något ni undrar över!
 
Vad bör vi göra istället för att försöka motarbeta och göra oss av med våra otrevliga tankar och känslor då?
 
Det får ni veta imorgon i del 2 av ACT-skolan:)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela