improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

ACT-skolan del 5 – Närvaro

Publicerad 2015-07-28 23:30:26 i ACT, Psykisk hälsa,

En viktig del av ACT är mindfulness. Jag är säker på att ni har hört detta ord förut i diverse olika sammanhang eftersom det har börjat användas i alltifrån arbetslivet till skolan och sjukvården. Alla har olika definitioner av mindfulness (medveten närvaro på svenska) men kort sagt handlar det om förmågan att vara här och nu istället för att tänka på framtiden eller det som har hänt. Låter härligt, eller hur? Det krävs dock träning för att öva upp den här förmågan, precis som allt annat vi lär oss (cykla, simma, ja ni förstår). MEN det positiva i det hela är att det är fullt möjligt att lära sig vara mer i nuet. Visst vore det skönt att verkligen kunna lyssna på dina vänner när du är med dem istället för att vara fokuserad på vad du ska säga härnäst? Att verkligen kunna uppleva naturen när du går på promenad, verkligen se de nyutslagna blåsipporna, och verkligen kunna njuta av positiva känslor när de dyker upp?

Det bästa sättet att lära sig är ju att testa själv – så det ska vi göra nu!

1.     Stanna upp där du är, det enda du behöver koncentrera dig på är den här övningen.

2.     Lägg märke till fem saker som du hör just nu. Det kan vara vad som helst. Lyssnar du noga så kommer du hitta fem saker, det lovar jag. Det kan vara dina egna andetag, vinden som viner utanför fönstret, TV:n som står på eller en kran som droppar.

3.     Lägg sedan märke till fem saker som du ser precis just nu. Här är det nog inga problem för er att hitta fem saker tror jag :)

4.     Lägg till sist märke till fem saker som du känner just nu.

Vad tyckte du om övningen? Kan det vara så att du kände dig liiiite mer närvarande i vad som sker precis just nu? Det är min förhoppning! Men oroa dig inte om du inte kände så, det kan ta tid att lära sig medveten närvaro. Belöningen när man väl har lärt sig gör dock allt övande värt det, det är en ovärderlig förmåga att ha.

 I ACT används närvaro främst för att lära sig skapa det liv man vill leva. Det är alltid dit man återkommer inom ACT. Allt som kan underlätta detta, är bra att göra. Jag använder speciellt närvaro när jag har en dålig dag, det ger mig möjlighet att agera på ett konstruktivt sätt trots att jag inte känner för att göra det. Jag inser att tankar bara är tankar, och riktar istället uppmärksamheten mot det jag faktiskt håller på med för stunden. Det gör det lättare att inte fastna i negativa tankebanor, som annars kan stjäla all uppmärksamhet från mig under dåliga dagar. Det finns otroligt mycket information och övningar om detta på internet, om ni är intresserade av att läsa mer.

Mindfulnessappen är en app till iphone och android som jag använder mig mycket av. Jag kör ungefär ett 15-minuters pass om dagen då jag sitter ner och koncentrerar mig på min andning. Det har gjort underverk för min förmåga att fokusera och koncentrera mig.

 Ha en fin kväll!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela