improveyourmood.blogg.se

Alla mår vi psykiskt dåligt i perioder. Låt oss dela våra erfarenheter och hjälpa varandra att hitta vägar till välmående!

Ångest och badbollar

Publicerad 2015-10-25 21:07:34 i ACT, Psykisk hälsa,

Det här med ångest. Ingen av oss tycker om den. Vi vill helst slåss mot den. Undvika den till varje pris. Den är vidrig. Den krymper vårt liv. Den hindrar oss från att göra det vi verkligen vill, särskilt när det kommer till prestationsångest. Vi struntar i att ta oss an roliga utmaningar för att "det där kommer jag ju ändå aldrig att klara av".

Skulle du vilja lära dig ett annat sätt att hantera ångest, som tillät dig att göra precis det du ville? Bra. Jag ska berätta om det. Du kommer att kunna göra precis det du vill om du övar på dig på det. Men, det finns en hake. Det kommer inte att få ångesten att försvinna. Alla strategier som är ämnade att få ångesten att försvinna är kortsiktiga. De fungerar inte på längre sikt. Föreställ dig en badboll som du trycker under ytan, du vill till varje pris att den ska stanna där. Det går en stund. Bollen håller sig under ytan, men det tar mycket energi. Du måste ägna din uppmärksamhet åt att trycka ner badbollen, och du missar allt som händer runtomkring. Du missar solens härliga strålar, barnen som skrattar längs strandkanten, du kan inte spela strandtennis eller äta glass, för det enda du koncentrerar dig på är att badbollen inte ska få komma upp till ytan. Alternativet är att du låter badbollen åka upp till ytan. Du låter den vila där. Guppa på vågorna. Den finns fortfarande där, men den stör dig inte lika mycket. Du behöver inte ägna all tid åt den utan dina händer är fria att göra precis det du vill. 

Ångesten kommer och går under livets gång, precis som alla andra känslor. Så antingen lever du ditt liv i ett försök att undvika obehagliga känslor, eller så lever du ditt liv med ett fokus på att leva livet precis som du vill leva det, oavsett vad du känner. Tricket är att lära sig acceptera alla känslor, även dem vi inte tycker om. Det är inte lätt, men med övning blir det lättare och lättare. Mindfulness är ett otroligt effektivt verktyg i att öva oss i acceptans. Det ger oss distans till våra tankar och känslor. Vi inser att känslor är just känslor, och att de aldrig kan skada oss. Vi lär oss styra vår uppmärksamhet åt det som är viktigt. Vi släpper kampen mot våra tankar och känslor, och lär oss att acceptera dem istället. Fundera på om du skulle kunna tänka dig att testa 10 minuter om dagen i en vecka? Att bara testa, och se vad som händer. 

När jobbiga känslor dyker upp, kom ihåg: Känslor är precis som vädret, de kommer och går. Himlen har plats för alla känslor, regnmoln, blixtar och dunder. Tids nog blåser de förbi och den blå himlen får chans att visa sig igen. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela